Department of Consumer Affairs
Legal Metrology Division

Frequently Asked Questions

Question No. 1: Is it sufficient to include the required declarations under the Legal Metrology
(Packaged Commodities) Rules, 2011, only on the footwear box or need to be declared on the

footwear itself?

Answer: If all the declarations required under the rules are clearly provided on the footwear
box or on the label affixed/ appearing on it, it is not necessary to declare the same on the
footwear, separately as it is sold in the box only.

Question No. 2: Are declarations required for footwear items sold without a box?

Answer: In the absence of a box, the declarations may be made on the footwear using a tag
or sticker or by other means in the interest of consumers.

Question No. 3: For declaring the retail sale price under the Legal Metrology (Packaged
Commodities) Rules, 2011 whether the symbol of X is mandatory or the words "Rs." are also

allowed?

Answer: The declaration of retail sale price under the Legal Metrology (Packaged
Commodities) Rules, 2011 may be made either with the symbol "%" or with the words "Rs.".

Question No. 4: Whether Section 22 of the Legal Metrology Act, 2009 is applicable on Feeler
Gauges.

Answer: Section 22 of the Legal Metrology Act, 2009 provides for approval of models of
weights & measures and weighing & measuring instruments manufactured or imported in
India. Section 22 is applicable for the Weights and Measures which are listed in the Legal
Metrology (General) Rules, 2011. The 'Feeler Gauges' are presently not covered under the
Legal Metrology (General) Rules, 2011.
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Question No. 5: Whether Section 22 of the Legal Metroiogy Act, 2009 is applicable on
electronic calipers, mini vernier Gauge, dial depth gauge, digital calipers, bore gauge,
digital indicators?

Reply: Section 22 of the Legal Metrology Act, 2009 provides for approval of models of
weights & measures and weighing & measuring instruments manufactured or imported in
India. Section 22 is applicable for the weights and measures which are listed in the Legal
Metrology (General) Rules, 2011. The 'electronic calipers, mini vernier Gauge, dial depth
gauge, digital calipers, bore gauge, digital indicators' are presently not covered under the
Legal Metrology (General) Rules, 2011. Therefore, approval of model under Section 22
of the LM Act, 2009 of these equipment is not required at present.

Question No. 6: Whether verification, stamping and sealing of weighing machines of
very high accuracy classes is required before custom clearance or after installation at the

place of use?

Reply: As per Section 24/ 33 of the Legal Metrology Act, 2009 and Rule 27 of the Legal
Metrology (General) Rules, 2011, the verification and stamping of weighing machines of
very high accuracy classes is required to be done at the place of installation before putting

into use.

Question No. 7: Whether Section 22 of the Legal Metrology Act, 2009 is applicable on
Load Cells?

Reply: Section 22 of the Legal Metrology Act, 2009 provides for approval of models of
weights & measures and weighing & measuring instruments manufactured or imported in
India. Section 22 is applicable for the weights and measures which are listed in the Legal
Metrology (General) Rules, 2011. The 'Load Cells' are presently not covered under the
Legal Metrology (General) Rules, 2011, which may be added under these rules
shortly. Therefore, approval of model under Section 22 of the LM Act, 2009 of these load
cells is not required at present.

Question No. 8: The details of Model Approval Number, manufacturer, Max, Min
capacity, ‘e’ value etc. are required to be declared on the weighing/ measuring machines
at the time of manufacture or at the time of sale on the stamping plate?

Reply: It is advisable to declare the details of Model Approval Number, manufacturer,
Max, Min capacity, ‘e’ value etc. on the weighing/ measuring machines at the time of
manufacture but need to be ensured mandatorily before sale/ putting into use.

Question No. 9: How to import the weighing machine for which approval is not required
in the country of manufacture, as per their special use for R&D or other purposes.

Reply: The import of very few weighing/ measuring instruments (not more than 5) for
R&D purposes may be done. However, these machines cannot be sold/ put into use
without complying all the requirements of the Legal Metrology Act, 2009 or Rules made

@gfl\\{ @\\)C\l
SIS K EE‘ {oBHAGRRWAL

Fﬁ”r‘ fafrs a2 irettor, Legal Metrology
GUEET AT, @nez dafie o s

Mlmstry of Consu Imer Affairs, Food & PD

vl = R/ Department of Cons umer Affairs
AT i AL /Govemnment of India

T W, 7§ Rl Krishi Bhawan, New Delhi



thereto. The information of such import need to be given in writing to the concerned
Controller of Legal Metrology for needful.

Question No. 10: Whether the Packaged Commodities Rules (known as LMPC Rules)
are applicable for the products imported for institutional & Industrial consumers (not for
retail sale) including declaration of MRP, consumer care details etc.

Reply: As per Rule 3 of the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011 the
requirement of mandatory declarations on pre-packaged commodities meant for
institutional & Industrial consumers is not required, but it should bear a declaration
‘not for retail sale’ on the package, before sale.

Question No. 11: Whether verification and stamping of weighing machines used for
R&D is required?

Reply: As per Section 55 of the Legal Metrology Act, 2009 verification and stamping of
weighing machines used for R&D purpose is not required.
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